Pop/Rock Dance Hiphop Jazz World Classical Contemporary Stage Festival Genre tree

Over Muziekencyclopedie

Muziekencyclopedie.nl van Beeld & Geluid is een online kennisplatform over de Nederlandse muziekgeschiedenis. Hier vindt u biografieën, discografieën, foto’s, links en audio/video van meer dan 5000 Nederlandse muzikanten, bands, componisten, ensembles, orkesten, podia en festivals uit de Nederlandse pop, dance, hiphop, jazz, wereld-, klassieke en hedendaagse muziek. De Muziekencyclopedie is rond 1997 van start gegaan bij het Nationaal Pop Instituut (NPI). Binnen tien jaar groeide het bestand tot ruim 3000 lemma’s over pop, rock, dance en wereldmuziek. De lemma’s zijn door de jaren heen geschreven door meer dan honderd muziekspecialisten. Ook bevat Muziekencyclopedie.nl vele genreverhalen en exclusieve video-interviews met kopstukken uit de Nederpop. Na de fusie in 2008 met Muziek Centrum Nederland (MCN) zijn de genres jazz en klassiek/hedendaags toegevoegd. Door rijksbezuinigingen kwam 31 december 2012 een einde aan het MCN. Vanaf 2013 is de Muziekencyclopedie ondergebracht bij Beeld & Geluid.

Spelregels

Wanneer komt een groep of persoon in aanmerking voor een plaats in de Muziekencyclopedie? Onze redactie bepaalt welke namen in de encyclopedie worden opgenomen. Leidraad hierbij is de selectie van muziekopnames die een commissie van experts jaarlijks maakt ten behoeve van de collectie van Beeld & Geluid.

De muziekcollectie van Beeld & Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid heeft een omvangrijke collectie Handelsplaten (cd’s, lp’s, singles) en concertregistraties van de publieke omroep: de collectie Muziekopnamen Zendgemachtigden (MOZ).

Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar muziekencyclopedie@beeldengeluid.nl.